Ik herinner me nog de dag dat ik voor het eerst sushi ging eten. Het was in een sushi bar hier in Utrecht, in Terwijde. Ik was samen met mijn zus en ik vond het best spannend, omdat ik niet wist hoe het smaakte. Maar dat is best logisch als je voor het eerst iets gaat eten. Maar goed, ik nam mijn eerste hap en ik was verkocht. Sinds die dag ben ik verslaafd geraakt aan sushi. Wel ben ik mijn zus erg dankbaar dat ze mij kennis heeft laten maken met sushi, want echt, I love it!
Hoe leuk is dit plaatje dan? En het past een beetje bij mijn laatste sushi date met een goede vriendin van me, op Valentijnsdag. Sushi eten op Valentijnsdag, how romantic? Er zijn altijd een paar standaard stukjes hemel die ik bestel: kappa maki, sake maki en tempura maki. Kappa maki bestaat uit komkommer, sesamzaadjes, rijst en natuurlijk zeewier. Sake maki is hetzelfde alleen dan met zalm in plaats van komkommer. Tempura maki is de lekkerste van allemaal: garnaal gedoopt in tempura beslag (wat het lekker knapperig maakt), avocado, vaak een beetje mayonaise en dan rijst en zeewier. Het is heerlijk. Omdat sushi best prijzig is, ben ik zo blij dat ik in de buurt een goedkope sushi bar heb! Ik heb er echt geluk mee. Een setje van 6 stuks kappa maki is bijvoorbeeld 3 euro.
Ik heb altijd gedacht dat sushi gezond is, maar na een tijd begon ik daar aan te twijfelen. Ik heb een beetje research gedaan op het internet en ik heb verschillende dingen gevonden. Sushi is inderdaad wel gezond, maar de manier waarop je het eet kan dit natuurlijk veranderen. Ik denk dat de mensen die sushi lekker vinden, het vaak eten met sojasaus (ikzelf doe dit dus wel). In sojasaus zit veel zout en dit zorgt ervoor dat je meer calorieën binnenkrijgt, dan dat je alleen sushi eet. Verder zijn de gefrituurde ingrediënten, zoals de tempura maki, ook iets ongezonder. Er wordt veel vet gebruikt bij het bereiden. Wat ik verder nog op een site zag, en wat ik heel grappig vond om te lezen, is dat wij Nederlanders ons graag volproppen. In Japan maken ze een minimum gebruik van de ingrediënten in sushi, maar wij proppen die rollen lekker vol, omdat dat gewoon lekker is! Wat ik hieruit kan concluderen is dat je sushi een beetje moet zien als alcohol. Geniet ervan, maar met mate!